Language Switcher

Select your language

sme.sk | Zdroj TASR

Súdna rada odporučila Transparency International Slovensko stiahnuť hodnotenie okresných sudcov, ktoré bolo publikované v marci 2023. Predseda Ján Mazák a podpredseda Ján Gandžala adresovali organizácii list.

Upozornili, že po publikovaní hodnotenia boli oboznámení s viacerými vážnymi výhradami sudcov voči takémuto hodnoteniu. "Podrobne sme si preštudovali tieto kritické podania, porovnali sme uvádzané údaje a z toho nám vychádza, že objektívne vzaté, došlo k viacerým zjednodušeniam, ktorých výsledkami sú chybné hodnotenia niektorých sudkýň a sudcov," upozornili.

Členovia súdnej rady Marcela Kosová, Ayše Pružinec Eren, Dana Jelinková Dudzíková, Ľuboš Kunay a Peter Farkaš v utorok 4. apríla navrhli, aby sa hodnotením sudcov organizáciou zaoberala rada na svojom aprílovom zasadnutí.

"Zverejnenie výsledkov hodnotenia sudcov len na podklade štatistických kvantitatívnych podkladov s tým, že sa podsúva verejnosti, že ide o hodnotenie kvality sudcov, je spôsobilé ďalej utvrdzovať verejnosť o 'nehodných sudcoch'," uviedli v návrhu.

Uznesenie by malo obsahovať apel na Transparency International Slovensko, aby stiahlo hodnotenie sudcov.

Transparency vo svojom hodnotení rozdelilo sudcov z 54 okresných súdov do piatich výkonnostných kategórií. V kategórii s "výbornými výsledkami" skončilo 109 sudcov okresných súdov, čo predstavuje približne 15 percent zo 713 hodnotených sudcov.

V celkovom priemernom skóre sudcov dominuje Okresný súd v Rimavskej Sobote spoločne s Bánovcami nad Bebravou. Na opačnom konci sa zase umiestnili sudcovia z okresných súdov v Čadci a Poprade. (TASR)

 

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience. You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.