Language Switcher

Vyberte váš jazyk

Nový minister spravodlivosti Viliam Karas. FOTO: HN/Pavol Funtál
hnonline.sk | Karol Bustin
  • Viliam Karas figuruje v akciovej spoločnosti s blízkym človekom obvineného Miroslava Výboha a so zbrojárom Jaroslavom Strnadom.
  • Na otázky, s čím firma obchoduje, kto sú jej majitelia a či ho za výkon funkcie platia, neodpovedal
  • Mlčí aj o tom, či sa pozná s Výbohom. 
Minister spravodlivosti Viliam Karas sa pohybuje v zaujímavej spoločnosti. Figuruje vo firme s osobami zo zbrojárskeho biznisu úzko prepojenými na bývalú vládu Smeru. 
 

S Výbohovým človekom v dozornej rade 

Karas už desať rokov sedí v dozornej rade akciovky ALFA GROUP SR. Predsedom dozornej rady je od rovnakého času Ivan Šubrt, blízky spolupracovník z korupcie obžalovaného oligarchu strany Smer Miroslava Výboha. Šubrt šéfoval Výbohovej zbrojárskej spoločnosti WILLING, ktorá v minulosti získavala lukratívne štátne zákazky, a ostal v nej aj po údajnom odchode Výboha z firmy. Šubrt bol aj predsedom predstavenstva Výbohovej spoločnosti WILLING C&S, ktorá sa neskôr premenovala na AMW C&S a obchodovala s nehnuteľnosťami v hlavnom meste. V roku 2019 napríklad predala lukratívnu historickú budovu bývalého generálneho riaditeľstva Slovenského národného divadla na Gorkého ulici medzinárodnej poisťovacej spoločnosti. Viliam Karas o svojom pôsobení vo firme ALFA GROUP SR mlčí. Neodpovedal na otázky HN zaslané mailom a SMS správou a nedvíhal telefón. Nevyjadril sa ani k tomu, či sa pozná s Miroslavom Výbohom a či spolu mali nejaké obchodné aktivity. Výboh je blízkym priateľom Roberta Fica a jedným z najvplyvnejších ľudí v pozadí strany. O pár dní ho čaká súd. Úrad špeciálnej prokuratúry ho obžaloval z prijímania 150-tisícového úplatku pre Petra Pellegriniho. Ten si podľa svedectiev „finančnú podporu“ údajne vypýtal v roku 2013, keď bol štátnym tajomníkom na ministerstve financií. O korupcii vypovedajú bývalý prezident Finančnej správy František Imrecze a podnikateľ Michal Suchoba, ktorí zároveň priznávajú vinu. Výboh prebratie peňazí popiera.  Miroslav Výboh mal pre podozrenia z korupcie opletačky s políciou už v minulosti. Lutz Kampann, bývalý šéf rakúskej zbrojovky Stevr, proti Výbohovi svedčil v kauze Pandur, že si od neho vypýtal úplatok 18 miliónov eur. Neskôr malo byť jeho obvinenie zrušené.

 

Kto ho platí?

Od roku 2018 je spolu s Karasom v ALFA GROUP SR ako podpredseda predstavenstva aj československý veľkozbrojár Jaroslav Strnad. On a jeho syn Michal ovládajú najväčší zbrojársky podnik na Slovensku MSM Group. Jeho česká tatrovka mala záujem participovať na megadodávke obrnených transportérov 4×4 pre slovenskú armádu, ktoré chcela nakúpiť bývalá vláda pod taktovkou Smeru a SNS. Zaujímavým faktom je, že v areáli spoločnosti ZVS Holding patriacej do portfólia Strnadovej rodiny sídli firma Liwa Arms Slovakia, ktorá je majetkovo aj personálne prepojená s Robertom Kaliňákom. Ani o Strnadovi sa Viliamovi Karasovi hovoriť nechce. Nereagoval na otázky HN, či je spolumajiteľom firmy ALFA GROUP SR, kto sú jej vlastníci a či za členstvo v dozornej rade poberá nejakú odmenu. Firma ALFA GROUP SR napriek personálnym pohybom v orgánoch spoločnosti a zmenám názvu celé roky vykazuje minimálny obrat. Je teda otázkou, čo v skutočnosti robí. A najmä, ak je Karas za svoj výkon funkcie v dozornej rade odmeňovaný, tak z akých prostriedkov. 
 

Chráni 363-ku 

Kontroverziu vyvoláva aj Karasov postoj k zrušeniu paragrafu 363, ktorým generálna prokuratúra pod vedením Maroša Žilinku zbavila korupčných obvinení exriaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského či Jaroslava Haščáka. Karas sa ako prezident Slovenskej advokátskej komory postavil na stranu Žilinku. „Nesúhlasíme s odobraním právomoci generálneho prokurátora zasiahnuť do nezákonného trestného stíhania,“ tvrdil. Ako to na poste ministra spravodlivosti bude korešpondovať s protikorupčným nastavením časti vlády, ktorá sa zaviazala paragraf 363 zmeniť? 
 
„Ak sa ministrom spravodlivosti stane predseda SAK, mám vážne obavy o pokračovanie reforiem a posilňovanie antikorupčnej legislatívy, napríklad úpravu paragrafu 363 Trestného poriadku,“ povedala v médiách riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková.

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.